Mlsouni v kuchyni

MLSOUNI V KUCHYNI….. aneb trénujeme na vánoční cukroví.

Mlsouni v kuchyni – to je téma nové lekce pro tento týden! Společně s Filípkem se vydáme do světa chutí, vůní, barev a zvláštních konzistencí. Zjistíme, že některé věci jsou slaďoučké a jiné naopak kyselé. Přivoníme si k rozmanitým druhům koření a budeme vařit, míchat, ochutnávat!

Vánoce jsou skoro za dveřmi, jak by se mohlo zdát z okolních reklam a proto jsme se s Filípkem rozhodli, že je také potřeba natrénovat válení těsta na vánoční cukroví.

Nejedlé těsto s úžasnou konzistencí, které se na takový trénink perfektně hodí si s dětmi můžete hravě připravit i doma. Opravdu to není nic složitého, ingredience jistě máte ve svých zásobách a těsto je hned hotové. Tady je recept:

1 hrnek hladké mouky

1/2 hrnku soli

1/2 hrnku vlažné vody

V misce smícháme mouku a sůl, postupně přimícháváme vlažnou vodu a těsto důkladně propracujeme. Do vody také můžeme přidat potravinářské barvivo a hned máme celou barevnou škálu na talíři. A je hotovo – opravdu, takhle jednoduché to je! Co s těstem dál podnikneme je jen a jen na naší fantazii! Můžeme ho válet válečkem, tvarovat z něj kuličky a válečky, vykrajovat různé tvary a postavičky, zdobit, krájet, zaplétat, modelovat podle svých představ. Je to skvělá domácí modelovací hmota! S těstem se velmi dobře pracuje a když se v nestřežené chvilce kousíček ocitne v dětské pusince, nic hrozného se neděje. I té nejobezřetnější mamince se to může stát. Děti ho naštěstí obvykle rychle vyplivnou, protože je dost slané.

Využití těsta je opravdu široké, děti na něm krásně procvičí jemnou motoriku, soutředění, rozvíjí hmat a cit v rukou. Hotové výrobky můžeme dát usušit na topení a po zaschnutí je potřeme žloutkem a upečeme při 150°C cca 15-20 minut. Na závěr je s dětmi můžeme pomalovat temperovými barvami – a dárek pro tatínka, babičku i dědečka od malého šikuly je hotov!